Mielőtt útnak indulnánk

Bő három hét múlva útra kelünk. Akik még nem kezdték el legalább gondolatban a felszerelés áttekintését, esetleg magát az összepakolás nem mindig örömteli, de nagyon is lényeges műveletét, azoknak pár tanácsot szedtünk össze.

Az igazi ÉLvezethez
Ha nem boltból kölcsönözzük a sílécet, hanem sajátunkat használjuk, ne feledjük el a szezononként ajánlott szervizelést. Ez általában az élezést és a waxolást foglalja magába, jelenleg 3000-4000 forint körüli áron. Amennyiben itthon kihagyjuk ezt a műveletet, természetesen a tábor első estéjén lesz még rá mód Vars-ban is, de azért jobb ezt minél előbb letudni… A kötésbeállítást is egyszerűbb otthon végezni.
Nézzünk még utána, hogy a léceket összefogó tépőzáras pánt hol van, illetve a léctároló zsák állapotát is ellenőrizzük.

Az vagy, amit hordasz
Azért a sífelszerelés nem merül ki a lécben.
A bakancsra is vessünk egy pillantást: nem törött, nem repedt meg sehol? A csatok rögzítőcsavarjai nem lötyögnek? A talpbélés nem szorul cserére?

A bukó, a gerincvédő és a síszemüveg is hasonló ellenőrzés alá essen. A szemüveg elasztikus pántja nem öregedett még el? Eléggé ruganyos? A lencse nem túl karcos?

No és persze a sídzseki, a nadrág, az aláöltözet, a sízokni és a kesztyű is olyan holmi, ami idővel kopik és szakad. Ellenőrizzük a varrásokat, a gumírozást, a cipzárakat és csatokat.

A símaszk megvan? Esetleg egy vagy két csősál? Ha még nem szereztünk be ilyet, jusson eszünkbe, hogy 2500 méteres magasságban, a sífelvonón ülve és a hegyi szelek elszenvedőjeként mennyire sokat jelent ez az apró, és amúgy nem is olyan drága kiegészítő…

További ajánlott holmi egy pár sztrecskesztyű. Pihenőben, kötésállításnál vagy bármikor, amikor a síkesztyű túlságosan bumfordi lenne, nagyon jól jön. Ára elenyésző, mérete elhanyagolható, hasznossága megkérdőjelezhetetlen.

Amennyiben sínadrágunk nem rendelkezik vállpánttal, megfontolandó egy nadrágtartó beszerzése is. Sokkal kellemesebb, ha nem jön be a hideg a derekunknál.

Egy sportos napszemüveg sem hátrány. UV-szűrős, persze, és lehetőleg legyen tokja, máskülönben csúnya sors vár rá egy nagyobb esést követően…

Sídzsekink zsebében legyen még…
A bőrvédő szereket se hagyjuk otthon. Mindenkinek ajánljuk a DM-ben kapható Winter Kombit, melynek tubusa napvédő krémet, lecsavarható fejű kupakja pedig szőlőzsírt tartalmaz. Pici, könnyen tárolható.

Mivel a léc kötésének erősségét esetenként napközben is állítani kell, egy svájci bicskát vagy egy multifogót is vigyünk magunkkal: a lényeg, hogy csavarhúzófej legyen rajta. Amúgy is hasznos jószág minden élethelyzetben.

A pénz, az igazolvány, a mobiltelefon, a környék sítérképe, továbbá némi papírzsebkendő ugyancsak alapvető. Amennyiben digitális fényképezőgépünk mérete és tokjának kialakítása lehetővé teszi, azt is zsebre vághatjuk.

A bejegyzés kategóriája: Egyéb. Könyvjelzőkhöz adom.

Hozzászólás nem engedélyezett.